contactagendalinks
actueelbanner

Eerste Brabantse knooppuntennetwerk voor paarden in Cranendonck (maart 2011)

Dankzij de samenwerking tussen de gemeente Cranendonck, het SRE en de paardensportbond KNHS zal in het voorjaar van 2011 begonnen worden met de aanleg van een knooppunten-netwerk voor paardensporters. In 2007 nam KNHS regioconsulent Theo van der Heijden het initiatief om iets te doen aan de verouderde ruiterroutes in Brabant en deze aan te passen aan de huidige behoeftes. De bestaande routestructuur was gericht op veel te lange afstandsritten, te veel op verharde wegen en dikwijls door stedelijke gebieden waar het onveilig rijden is.

Doordat hierdoor de bestaande routes niet of nauwelijks worden gebruikt, zijn de onderhoudskosten relatief hoog, waardoor mensen gaan roepen het netwerk maar af te bouwen.Tegenstanders van paardenroutes zien in het schaarse gebruik, een argument om aan te geven, dat er dus nauwelijks behoefte is aan paardenroutes.

Om dit denkproces om te draaien, is alleen de weg van de lange adem geschikt. Het heeft me vele jaren van eindeloos lobbyen gekost, vertelt Van der Heijden. Je moet eerst aantonen op basis van onderzoeksgegevens, dat er wel degelijk behoefte is aan paardenroutes, maar dat het probleem zit in de afstemming op de actuele vraag. Langzaam is er meer draagvlak gekomen en is het buitenrijden bij een bredere groep bestuurders in de aandacht komen te staan. Niet alleen meer ruiters, maar ook de toename van het aantal menners speelt een rol.

Al in 2007 heeft Theo van der Heijden een aantal gemeentes warm weten te maken voor een grootschalige aanpak om de bestaande routes op de schop te nemen. Echter door geldgebrek is het steeds weer stil komen te vallen. Zowel de KNHS als het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) zijn echter in het idee blijven geloven en door samen op te trekken lijkt het nu van de grond te komen.

Het SRE is hierin een sterke partner voor mij geweest verteld de regioconsulent. Ze hebben mijn voorstellen omarmd en samen hebben we nu twee gemeentes in Brabant die meedoen aan de pilot om ongeveer 100 kilometer paardenroute in hun gemeente aan te leggen.

In 2009 is de werkgroep Cranendonck opgericht waarin Fabio Tat het SRE vertegenwoordigt, Mark Williams namens de gemeente Cranendonck en Theo van der Heijden namens de KNHS zitting heeft. Dit drietal heeft zich volop ingezet om aan te tonen dat het voor de gemeente Cranendonck, maar ook zeker voor de Provincie Brabant een enorme meerwaarde zal hebben als er een mooie route ligt. Ook het economische belang speelt uiteraard een rol. Verschillende ondernemers hebben zich aangemeld om iets te kunnen betekenen in de opzet van het netwerk. Het drietal wil ook de aandacht vestigen op de schitterende gevarieerde natuurgebieden die Brabant rijk is. De bescheiden opstelling hierin, werpt Brabant op achterstand ten opzichte van andere Provincies. Dit is erg jammer, terwijl we een van de mooiste provincie zijn voor het buitenrijden met paarden. Hier moeten we trots op zijn en proberen hier ons voordeel uit te halen.

Einde 2010 willen we starten in Cranendonck en moet de schop in de grond, om daadwerkelijk de vernieuwde knooppunt-routes aan te leggen. Deurne volgt op de voet en we hopen uiteraard dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen en zich gaan inzetten voor realisering van het mooiste knooppunten-netwerk van Nederland.

Het wordt een mennetwerk, waardoor je geen uitzonderingen hoeft te maken voor een bepaalde groep paardensporters. De paden worden twee meter breed en dus voor alle disciplines bruikbaar. De oude bewegwijzering gaat verdwijnen en we gebruiken de KNHS routeaanduiding voor de knooppuntroute. Het worden rondjes tussen zeven en vijfentwintig kilometer die men aan elkaar kan koppelen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om een klein rondje, maar ook lange afstanden te rijden. Vanuit de routes bestaat de mogelijkheid om wat afwisseling te vinden in de vorm van natuurlijke springhindernissen, dressuur-piste’s en voor de menners marathonhindernissen. Uiteraard komen er volop mogelijkheden voor rijder en paard om tijdens en na de rit te eten, drinken en te overnachten.

Het uitzetten van de route in de gemeente Cranendonck zal uitgevoerd worden door ANV Land van Cranendonck, samen met de plaatselijke ponyclub zullen de diverse route’s worden uitgezet. Indien U vragen of opmerkingen in verband met het uitzetten van de route kunt U zich wenden tot SRE Eindhoven contactpersoon dhr Fabio Tat tel. 040-2594545 De werkzaamheden worden uitgevoerd in de maanden februari en maart 2011. Bij succes, zal het SRE en de KNHS er alles aan doen, dit voorbeeld te laten volgen in meerdere gemeentes in Brabant.