contactagendalinks
actueelbanner

ANV land van Cranendonck European Chainsaw certificate ECC gecertificeerd

Afgelopen maand is ons bestuurslid Anton kerkhofs van ANV Land van Cranendonck gecertificeerd voor ECC 1 en daarna voor ECC2. ECC staat voor European Chainsaw Certicate; een certificatiesysteem waarmee de deskundigheid binnen Europa op een eenduidige manier wordt vastgelegd. ECC2 is in Nederland momenteel het hoogst haalbare certificaat. Anton is de 11-de persoon die dit heeft behaald. Zijn kennis wordt ingezet voor de motorzaagtrainingen die dit najaar weer worden georganiseerd: basistraining motorzaag en de training voor motorzaagtraining voor gevorderden.

Anton: “Het was wel een hele bevalling om dit te halen. Het examen omvatte een theoretische toets waarin diepgaande kennis van motorzagen, veiligheid, de Fauna en Florawet en de Arbo-regelgeving werd getoetst. Daarna volgde een persoonlijk praktisch examen waarin de motorzaag in en uit elkaar werd gehaald en ik allerlei vragen tussendoor hierover moest beantwoorden. Toen naar buiten: Daar moest ik uiteenlopende veltechnieken en zaagmethoden tonen. In de loop van de middag gingen we naar het bos. Hier moest een forse vooroverhangende, rechtopstaande en achteroverhangende boom worden geveld waarbij alleen de motorzaag en een velhevel mocht worden toegepast. Ook hier kwam het aan op de techniek, om op een veilige manier, met perfecte sneden de boom daar te laten vallen waar het door de examinator was bepaald. Onveilig werken leidde direct tot het niet slagen zoals bij enkele “professionals”. Gelukkig is het me gelukt”.

Anton verzorgt bij ANV land van Cranendonck en Brabants landschap trainingen waaronder motorzaagtrainingen. Dit is vijf jaar geleden begonnen toen een groep vrijwilligers bij Staatsbosbeheer de zogenaamde hakhoutbrigade  gingen vormen. Deze personen kregen een training waarin  basisveltechnieken werden geleerd en op welke manier veilig een boom kan worden geveld. Daaropvolgend zijn de laatste jaren talloze motorzaagtrainingen verzorgd, het laatste jaar ook in de hele provincie voor Brabants Landschap.
Komend seizoen worden bij ANV land van Cranendonck ook opfristrainingen verzorgd waarin ook nieuwe zaagtechnieken worden geleerd. Ook hiervoor zijn we bezig om subsidie te krijgen zodat ook deze training  voor een bescheiden bedrag weer kan plaatsvinden. Mocht u interesse of vragen hebben over de motorzaagtrainingen of een van de andere trainingen: fruitbomen snoeien, aanleg hakhoutsingels, knotbomen, HGA (hupverlening op geïsoleerde arbeidsplaatsen (in de natuur)  neem dan contact op met AK Trainingen en Projecten (a.kerkhofs5@upcmail.nl) of ons secretariaat. 

Bekijk hieronder de instruktiefilm over de eisen voor het behalen van het ECC.2 certificaat

Instructiefilmpje ECC.2