contactagendalinks
actueelbanner

Veldexcursie van Meijl (26 mei 2013)

Veldexcursie naar Van Meijl Asperges

Op zondag 26 mei organiseerde ANV land van Cranendonck een veldexcursie naar Van Meijl Asperges in Gastel. We werden hartelijk ontvangen door Adriaan en Jeanne van Meijl. Van Meijl Asperges is opgericht door Adriaan en Jeanne van Meijl. In 1987 zijn de eerste asperges geplant en sinds 1988 zijn ze asperges aan het oogsten. Adriaan begon met het uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Asperges zijn scheuten die uit houtachtige wortelstokken omhoog groeien om een plant te worden.Zodra de scheut boven de grond komt, kleurt hij,
onder invloed van daglicht, groen. Om witte asperges te telen moeten de scheuten gefopt worden, de grond boven de wortelstokken wordt opgehoogd, tot uiteindelijk ongeveer 25 cm. De aspergescheuten groeien in het donker kaarsrecht omhoog op zoek naar het zo broodnodige licht. Ze groeien wel, maar blijven wit. In het voorjaar worden de jonge wortelstokken in rijen uitgezet.
Pas drie jaar na het uitzetten kan de asperge gedurende een volledige periode worden geoogst Ze starten met steken rond 1 maart op de verwarmde bedden in de blaastunnels. Dat wil zeggen dat onder de aspergeplanten verwarmings-slangen in de grond liggen, over de asperges heen staan blaastunnels. Dan krijgt de plant van boven en van onderen warmte. Over de aspergebedden ligt folie (ook om de warmte vast te houden). Het aspergeseizoen van de verwarmde teelt stopt rond 1 mei. De plant moet dan weer rusten voor het volgend seizoen. Het traditionele aspergeseizoen start half april, dit is afhankelijk van het voorjaar (is het warm of koud geweest). Het seizoen stopt rond 24 juni (St. Jan). Op de bedden ligt zwart-witte folie. Hierdoor hoeven ze maar 1x per dag te steken. Zwarte folie om de warmte vast te houden, witte folie om het koeler te houden. De stekers kunnen deze folie met de steekwagen draaien. Sinds 2003 werken ze met steekwagens. Dit om het voor de stekers minder zwaar te maken. De steekwagen tilt de folie op. Op de steekwagen staat de kist met gestoken asperges. Zo hoeft de steker deze niet te dragen. De steekwagen zelf loopt op een accu. De gestoken asperges worden naar de sorteerschuur vervoerd n gaan daar minimaal 6 uur het water in. Daarna worden ze met een automatische sorteerder gesorteerd op lengte, dikte en kleur. De dikte van de asperge bepaalt niet de smaak, dit doen we persoonlijk. De één heeft graag dikke asperges, terwijl de andere liever dunnere asperges heeft. In de winkel kun je verse asperges kopen, verser kan het niet. Er is tevens de mogelijkheid om de asperges te laten schillen en te verpakken om ze nog
langer vers te bewaren. Adriaan en Jeanne vertelde ons met passie het hele proces, van steken tot schillen en verpakken. Het was voor ons zeer boeiend en bijzonder leerzaam en als Adriaan en Jeanne uitleg gaven, waren we heel aandachtig aan hun lippen gekluisterd, kijk maar eens naar de fotoserie die gemaakt is, zie de linken hieronder dit artikel. Na afloop werden we verrast met aspergesoep en daarna nog eens met een asperge-likeur.Het was echt een zeer geslaagde excursie en met name Adriaan en Jeanne van Meijl hebben boeiend, helder en met passie voor hun vak, deze rondleiding gegeven en daarom kunnen we zeggen dat dit een heel geslaagde excursie was!

http://www.van-meijl.com/index.html

Voor meer foto's kijk hier